Wypieki studniówkowe

Studniówka to wyjątkowy wieczór w życiu każdego młodego człowieka. To często pierwszy elegancki bal, w którym młodzi uczestniczą. Właśnie dlatego, aby z tej okazji zachowały się najlepsze wspomnienia, trzeba zadbać o wszystkie szczegóły. Nie chodzi tu bynajmniej o same przygotowania, tzn. o wybór wieczorowej kreacji, makijaż czy fryzurę. Mowa raczej o sprawach organizacyjnych, którymi goście (czyli młodzież i nauczyciele) nie powinny sobie zaprzątać głowy, np. dekoracja sali, znalezienie odpowiedniej obsługi, posiłki.

Nieodłączną częścią balu studniówkowego, poza tańcami i gorącą zabawą jest oczywiście jedzenie. Menu jest zwykle bogate i składa się zarówno z kilku ciepłych posiłków, jak i z dań podawanych na zimno. Trzeba jednak pamiętać, że posiłki podawane są zwykle o wyznaczonych porach, bardzo rzadko bywa tak, żeby podczas studniówki wystawiona była zimna płyta (tu w zasadniczą sprawą są koszty). Młodzież może również spróbować ciast, wśród których króluje tort studniówkowy.

Tort studniówkowy to element, którego nie może zabraknąć na żadnym balu. Nie muszą się tym jednak martwić goście, tylko obsługa. Tort specjalnie pieczony na te okazję musi mieć odpowiednie wymiary. Najważniejsze bowiem, żeby każdy z gości mógł go spróbować. Zwykle na torcie wypisana jest data i rocznik, który bawi się podczas danej zabawy. Tort studniówkowy, poza wymiarami, nie wyróżnia się niczym szczególnym wśród ciast okolicznościowych.